bootstrap template

O ANSAMBLU

Mobirise

Folklorni ansambl
Ivan Goran Kovačić
Sisak

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" - Sisak je osnovan 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" - Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana.

Ciljevi Ansambla su usmjereni na aktivnosti kojima se osobito potiču članovi na razvijanje i unapređivanje osobne i opće kulture općenito, na upoznavanje s vrijednostima kulturne baštine Republike Hrvatske te posebno na poticanje djece i mladih u upoznavanju kulturnog nasljeđa, folklora i narodnih običaja svog kraja.

Ansambl trenutno broji preko 120 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (A i B sekcija), tamburaška , vokalna i dječje sekcije (folklorna i tamburaška). Kroz Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Članovi su cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori znanosti. U Ansamblu se razvija okružje tolerancije i razumijevanja prema svima, naročito prema najmlađima. Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača i brojni bivši članovi danas su u eminentnim ansamblima u gradu Zagrebu. Nenad Malić, i sam Siščanin, svoj je talent razvijao u Kovačiću i danas je solist u nacionalnom ansamblu Lado. Pojedini stručni voditelji i danas vode kulturno-umjetnička društva u gradu Sisku i okolici.

Ansambl je nastupao na mnogim smotrama i festivalima folklora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Gostovanja u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Portugalu i Bosni i Hercegovini . Na festivalima i smotrama natjecateljskog karaktera dobivena su brojna priznanja i nagrade.

Repertoar se sastoji od pjesama i plesova iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, otoka Brača, Dalmacije i Dalmatinske Zagore),pjesama i plesova bačkih Hrvata Bunjevaca i banatskih momačkih igara, dječjih plesova i igara Posavine, staroga Splita, Međimurja i Bilogore.

2017. godine Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" Sisak brojnim aktivnostima obilježio je respektabilnih 65 godina djelovanja. Kruna svega bili su izdavanje bogate monografije Ansambla te veliki slavljenički koncert u Dvorani Brezovica u Sisku 25. studenoga 2017. godine.

U svojoj dugogodišnjoj povijesti Ansambl se čitavo vrijeme nalazi u vrhu hrvatskog folklornog amaterizma i biva perjanicom u očuvanju kulturne baštine prvenstveno svoga kraja, a isto tako i cijele Hrvatske. 

Mobirise

Priznanja i nagrade

Za svoje djelovanje u zemlji do sada su usljedila priznanja Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije i godišnje nagrade Grada Siska, a na međunarodnim smotrama folklora natjecateljskog karaktera u inozemstvu osvojene su brojne prestižne nagrade, kako od strane publike tako i od stručnih žirija. U izrazito jakoj konkurenciji 1976., 1989. i 1990. godine u Mindlesbourgu i Langhollenu (V.Britanija) osvojena su dva prva i jedno drugo, 1995.godine prvo mjesto na festivalu u Fridek-Misteku (Republika Češka), 2006.godine prva nagrada žirija i prva nagrada publike u Sofiji (Bugarska).
U 2016. godini Ansambl postiže vrlo zapažene rezultate i dostiže vrh folklornog izričaja u domeni amaterizma. Mješovita vokalna sekcija Ansambla potpomognuta tamburaškom sekcijom na međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat u Osijeku osvojila je srebrnu plaketu u folklornoj kategoriji, a tamburaški orkestar na državnoj smotri u Dugom Selu osvaja prvo mjesto u kategoriji folklornih orkestara. U 2017. godini vokalisti ponavljaju uspjeh na natjecanju Aurora Cantat u Karlovcu, a tamburaški orkestar osvaja drugo mjesto na državnom natjecanju. Za postignute rezultate na području kulture, doprinosu ugledu, promidžbi i kulturnom razvoju grada Siska Ansambl drugi puta dobiva godišnju nagradu Grada Siska.
FA Ivan Goran Kovačić svojim je djelovanjem u 2017. godini zaista bio važan čimbenik kulturnih događanja u Sisku i jedna od onih pozitivnih karika u lancu dobrih vibracija u gradu i šire. I to nije ostalo nezamjećeno! Na prigodnim blagdanskim domjencima u prosincu Ansambl je dobio dva velika priznanja. Županijska skupština dodijelila je Ansamblu nagradu za doprinos ugledu i promidžbi SMŽ za protekli period, a nekoliko dana poslije stiže i novo priznanje Grada Siska! Predsjednik Željko Malić jedan je od zaslužnih građana Grada Siska za 2017. godinu.

STATUT FA IVAN GORAN KOVAČIĆ
SISAK

ADRESA /ADDRESS

FA Ivan Goran Kovačić Sisak
Augusta Cesarca 2A
44000 Sisak, Croatia

KONTAKT / CONTACT

Email: faigkovacicsisak@gmail.com
Phone: 091/ 529-7037

OIB: 84803233644
IBAN: HR3624070001100322494
           OTP banka