free web page creator

65 godina 

1952. - 2017.


65 godina FA "Ivan Goran Kovačić" Sisak u Dvorani Brezovica
25. studenoga 2017.

Mobirise

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak obilježio je 65. obljetnicu velikim svečanim koncertom i promocijom monografije u ispunjenoj Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku 25. studenoga 2017. godine u 19.30 sati.

Preko 140 izvođača Siščanima i gostima na najvećoj pozornici u Sisku pokazalo je presjek svoga rada cjelovečernjim programom „65 godina s vama“. Iz bogatog repertoara Goranovci su donijeli najbolje na jedan osvježen i moderniji način. Sudjelovali su aktivni i bivši članovi Ansambla. Djeca, seniori i veterani izmjenjivalisu se na pozornici kao da su oduvijek svi zajedno. Radost življenja i ljubav prema kulturnoj baštini prenijeli su na gledatelje koji su sve točke ispratili dugotrajnim pljeskom i ovacijama. Pozitivna energija ispunjavala je Brezovicu još dugo nakon završetka koncerta.

Posebne zahvale za potporu u radu Ansambla dobili su INA d.d. koja je bila i sponzor manifestacije, kao i Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski sabor kulture.
Predstavljena je i bogata monografija 1952.-2017. u kojoj je presjek rada svih sekcija od daleke 1952. godine do danas i koja kroz tekst, fotografije i zaboravljene novinske članke oživljava i trajno bilježi kako povijest Ansambla, tako i samog grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. O monografiji je govorio sam autor mr.sc. Vlatko Čakširan.

Dugogodišnji umjetnički ravnatelj Lada Ivan Ivančan svojim prisustvom uveličao je svečani koncert , a na prigodnom domjenku uručena mu je monografija Ansambla. Tom prigodom obratio se svima i dojmljivim riječima istaknuo značaj očuvanja hrvatske folklorne baštine i ulogu sisačkog ansambla u tome.

U reportaži Hrvatske televizije svoja promišljanja, uspomene i dojmove iznose bivši i sadašnji članovi FA Ivan Goran Kovačić Sisak, svih generacija, okupljeni na ovom velikom slavljeničkom koncertu. Bilo da je riječ o rukovodstvu Ansambla, izvođačima ili publici, osjećaj ponosa, zajedništva i pripadnosti izbija iz svake izgovorene riječi.
Mobirise

Monografija
65 godina djelovanja 1952. - 2017.

Mobirise

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" Sisak u okviru obilježavanja 65. obljetnice djelovanja promovirao je  i dugoočekivanu monografiju. Šest desetljeća djelovanja Ansambla autor mr.sc. Vlatko Čakširan objedinio je na kronološki zanimljiv i razumljiv način, iz raznih izvora, od knjiga i članaka, arhivske građe, novinskih članaka i elektronskih izvora, do fotografija i članaka iz privatnih albuma bivših i sadašnjih članova Ansambla. Osim same kronologije nastanka, razvoja i djelovanja Ansambla, autor nam donosi i povijesni kontekst amaterskog kulturnog djelovanja, kako za period prije nastanka društva tako i za period od 1950. do 1965. godine. Tako monografija postaje ne samo trag povijesti i sadašnjosti našega Ansambla, nego dobiva širi značaj općih događanja kroz minula desetljeća, kako u gradu Sisku tako i na prostorima Sisačko-moslavačke županije. U monografiji su zabilježeni mnogi trenuci i mnogi ljudi kroz 65 godina koji su svoju nesebičnu ljubav prema folklornoj baštini Hrvatske, našem zavičaju i Gradu, druženju i zajedništvu, svoje radosne trenutke i dijelove života utkali i darovali FA "Ivan Goran Kovačić" Sisak i tako oplemenili i sebe i generacije naših sugrađana koji prate naš rad.

Monografija je objavljena uz financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije i INA d.d. Zagreb. Nakladnici su Aura d.o.o. Sisak i FA "Ivan Goran Kovačić" Sisak, urednik Bogdan Arnautović, voditeljica projekta izrade monografije Nevenka Pastorčić, dizajn Sven Sorić, tisak Domigraf Sisak.

"Kada bismo našu povijest rekonstruirali kroz samo 65 fotografija, po jednu za svaku godinu postojanja, iznjedrio bi se jedan dojam - FA „Ivan Goran Kovačić“ je gospodin-pustolov koji zrači neobičnom samouvjerenošću snage plemenite krvi. Na tom dugom putu bilo je trenutaka kada smo se osjećali poput poljskog zeca u okruženju lovačkih pasa, ali i trenutaka kada bi u našim rukama stajalo kraljevsko žezlo, a mi se meškoljili na prijestolju – nije li to i priča svakog bogatog ljudskog života?!"

Željko Malić, predsjednik Ansambla

"Već punih 65 godina, dio te prebogate glazbene i plesne tradicije, po domaćim i svjetskim pozornicama, prenose generacije vrijednih članova Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“, osvajajući pritom i brojne ugledne nagrade i priznanja. U koreografijama njihovog repertoara iznad svega se poštuju osnovni temelji zagrebačke škole scenske primjene folklora, a to je nastojanje da se ostane što bliže autentičnom folklornom izričaju u svim njegovim segmentima, bez suvišnih stilizacija, lažnog dodvoravanja publici, jeftinih efekata i kvaziumjetničkih interpretacija."

Ivan Ivančan

ADRESA /ADDRESS

FA Ivan Goran Kovačić Sisak
Augusta Cesarca 2A
44000 Sisak, Croatia

KONTAKT / CONTACT

Email: faigkovacicsisak@gmail.com
Phone: 091/ 529-7037

OIB: 84803233644
IBAN: HR3624070001100322494
           OTP banka