bootstrap themes

NOVOSTI

Novosti

Euharistijsko slavlje na Bogojavljanje, koje je predvodio biskup Vlado Košić, tradicionalno smo uveličali izvodeći božićne pjesme iz različitih dijelova Hrvatske.

Nakon euharistijskog slavlja, naše sekcije izvele su prigodan koncert kojim smo dočarali bogatstvo vokala i instrumenata.

Naše zajedništvo, neprestano zalaganje, trud i rad dana 5. prosinca rezultirali su fantastičnim Godišnjim koncertom koji je bio obojan emocijama i prekrasnim izvedbama. Goranovci su koncert posvetili pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću po kome nose svoje zvučno ime.

Publika je tijekom koncerta mogla prošetati različitim dijelovima Lijepe Naše zahvaljujući brojim plesnim, tamburaškim i vokalnim izvedbama. Naime, na koncertu su nastupile sve naše sekcije.

Po završetku koncerta Goranovci i njihovi gosti podružili su se na zajedničkom domjenku.

Nevjerojatan je taj Goranovski duh koji nikada ne spava, koji spaja ljude svih generacija i ujedinjuje ih u plesu, pjevanju i sviranju.

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" Sisak ovim je koncertom nanovo potvrdio kako je brend grada Siska koji čuva njegovu baštinu, ali i baštinu cijele Lijepe Naše.

Darko Ričko je sisački fotograf. Jedan od onih ljudi koji su se doživotno navukli na tu čaroliju koja se događa u tijelu fotoaparata i koja iziskuje veliko znanje i cijeloživotno učenje. Prošlog proljeća, kad se topli travanj razlio oko nas, sjedili smo na terasi kafića i razgovarali o fotografiji i svim onim stvarima koje se vežu za nju i za njegovu izložbu akt fotografije koju je pripremao u Kutini. Tada mi je spomenuo budući, vrlo zahtjevan posao – snimanje serije fotografija o FA Ivan Goran Kovačić – fotgrafiranju članova ansambla (od najmlađih do najstarijih), njihovih portreta, zajedničkih fotografija, fotografije raznih skupina unutar ansambla – cijeli jedan život,cijelo jedno kulturno umjetničko blago zaustavljeno na fotografiji.

I došao je taj dan. Danas će se s početkom u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl otvoriti izložba fotografija Darka Rička “Posavačko dete” – Želim se zahvaliti Ivi Mihelić na osnovnoj ideji o stvaranju izložbe i na ukazanom povjerenju. Samom ansamblu IGK na strpljenju dok su ponavljali koreografije kako bih mogao obuhvatiti pokret i ljepotu nošnje koju ansambl nosi .Narodna baština i tradicija važan su dio kulture svakog naroda i nije mi bilo svejedno kad sam se prihvatio tog projekta. Po meni ove su fotografije vrijedan dokument djelovanja Fa Ivan Goran Kovačić. Na njima sam pokušao prikazati tradicijsko i kulturno nasljeđe koje ansambl prenosi s koljena na koljeno. Zato i naziv izložbe Posavačko dete. I kao takav dokument fotografije ansamblu ostaju za nove generacije za budućnost, Jer svi oni su Posavačko dete – kaže Darko.

Saznali smo da se radi o pedesetak fotografija u boji velikog formata koje jako dobro pokazuju detalje, dojam i samu priču, a fotografije možda jednom završe i u monografiji, a sama izložba će se vremenom preseliti u Zagreb i druge galerije. U svakom slučaju vam toplo preporučujemo da pogledate ovu izložbu majstora fotografije koji uskoro planira i neke londonske foto priče i poslove.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak u periodu od 26. kolovoza do 31. kolovoza sudjelovao je na Međunarodnoj smotri folklora u Bugarskoj naziva IF folk nuance. Riječ je o smotri koja na obalama Crnoga mora okuplja foklorna društva iz cijeloga svijeta i tako ih ujedinjuje u različitosti te njihovim članovima omogućuje upoznavanje s međusobnim tradicijskim običajima i kulturom. Smotra se odvijala na tri pozornice u tri različita grada, a to su Primorsko, Tsarevo i Lozanec.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak imao je čast nastupiti u mjestu Tsarevu na prekrasnoj pozornici koja se nalazila na samoj obali mora. Spoj morskog ambijenta i naše posavske boje učinile su ovu pozornicu još ljepšom. Toga dana nastupila su još i različita društva iz Turske, Bugarske i Rumunjske.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak predstavio se s dvije točke, onom plesačkom i vokalnom. Vokalna sekcija predstavila je naš tradicijski izričaj pjesmama I ja jesam posavačko dete, Posavski drmeš, Moja diridika, Nisam dugo pivala kroz selo i Čija je ono zvijezda. Publika i stručni žiri nisu krili svoje zadovoljstvo kvalitetom njihova izričaja te harmonijom koju su pokazali na sceni. Osobito oduševljenje nastupilo je nakon izvedbe Nisam dugo pivala kroz selo s pratnjom na gajdama, instrumentu kojemu Ansambl osobito pridaje pažnju u očuvanju.

Vokalna izvedba predstavila je uvertiru koreografiji Ženina volja, čuvenog koreografa Ivana Ivančana u izvedbi folklorne A i tamburaške sekcije. Riječ je o veličanstvenoj koreografiji koja izaziva val oduševljenja gdje god bila izvedena. Tako je bilo i ovoga puta. Publika ogromnim aplauzom, a žiri svojim komentarima istaknuli su svoje oduševljenje izvedbom i postavom. Pohvalili su ujednačenost svih članova, njihovu skladnost i samu koreografiju.

Članovi ansambla nisu krili svoje zadovoljstvo prilikom predstavljanja svoje domovine, osobito predstavljanjem tradicijske kulture i baštine svoga posavskoga kraja. Osobito zadovoljstvo ogledalo se u upoznavanju društava iz gore spomenutih zemalja s kojima je Ansambl izmijenio kontakte u međusobnoj nadi ponovnog susreta i prilike za druženje.

Tijekom svoga boravka u Bugarskoj, Goranovci su boravili u mjestu Kiten u Hotelu Sofija. Riječ je o poznatom turističkom mjestu na obalama Crnoga mora. Slobodno vrijeme između nastupa i proba članovi su provodili kupajući se i upoznavajući se s bugarskom gastronomijom i kulturom. Kako je jedna od primarnih intencija ansambla i odgojno-obrazovno djelovanje u smislu upoznavanja kulturoloških različitosti i mjesta, Goranovci su tijekom svog boravka u Bugarskoj posjetili i Primorsko, najpoznatije turističko mjesto na Crnom moru te bugarsku prijestolnicu- Sofiju.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak još je jednom pokazao kako je brend grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te perjanica u očuvanju naše tradicijske kulture i baštine. Međutim, ništa od navedenog ne bi bilo ostvarivo bez 150 aktivnih članova koji neumorno rade na ostvarivanju brojnih zacrtanih ciljeva ansambla te u njega ulažu svoje vrijeme i ogromnu ljubav. Upravo zato na kraju putovanja zahvalio im se i predsjednik ansambla, Damir Karatur koji je istaknuo svoje zadovoljstvo, ali veselje zbog svega onog što Ansambl čeka u budućnosti.

Goranovci su ponosni što su i ovim putovanjem ponosno predstavili našu zemlju, ali i pokazali što znači generacijska sinergija te Goranovski duh koji nikada ne spava.

Danas je bio veliki dan za naš ansambl! Sve sekcije i članovi okupili su se na jednom mjestu- Velikoj dvorani Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Razlog navedenom je fotografiranje svih članova i narodnih nošnji svih krajeva Lijepe Naše, a u cilju realizacije projekta "Izložba fotografija članova i nošnji FA "Ivan Goran Kovačić"". Bilo je to uistinu jedno prekrasno iskustvo. Fotografije će prikazivati naše folkloraše A i B sekcije, veterane, dječju tamburašku i plesačku sekciju, tamburaše, vokaliste te obitelji koje su djelovale ili djeluju u Ansamblu. Dirljivo je na jednom mjestu vidjeti najmlađeg i najstarijeg člana, čitave obitelji, ljude koji su u ansamblu doživjeli prve ljubavi, velika prijateljstva, radosti, stvarali uspomene... Neizmjerno se veselimo izložbi te srcem zahvaljujemo svim našim članovima što su izdržali današnji naporan dan, KKV-u, Gradu Sisku te našem Darku Ričkom što je ovjekovječio na najljepši mogući način fotografije za povijest.

Naime, prvi je ovo put da je ansambl fotografijama obuhvatio dugogodišnje stvaralaštvo! Ovo je samo početak, ispred nas je još puno ovakvih povijesnih trenutaka, radosnih lica i sretnih srca

Folklorna A, tamburaška i vokalna sekcija nastupili su na Festivalu tradicijske glazbe i folklora na Picokijadi 2019. Uz to što su odradili odličan nastup, naši folkloraši uživali su i u svim blagodatima koje nudi ova daleko poznata i dugogodišnja manifestacija.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak i ove je godine organizirao tradicionalne Sisačke lipanjske susrete. Riječ je o manifestaciji kojoj je primarna intencija na jednom mjestu okupiti društva iz različitih dijelova Hrvatske kako bismo naše sugrađane i njihove goste upoznali s bogatstvom naše tradicijske i kulturne baštine. Osim navedenoga, Lipanjskim susretima pokušavaju se stvoriti neraskidive veze između Goranovaca i ostalih društava kako bismo na krilima zajedničke suradnje sinergijski djelovali na širenju naše kulture vođeni mišlju kako se i vlastiti običaji ponajbolje upoznaju tek kada se povežu s drugima. Folklornom ansamblu „Ivan Goran Kovačić“ Sisak iznimna je čast i zadovoljstvo što je imao priliku na ovogodišnjim susretima ugostiti deset vrhunskih društava. Među njima svakako treba istaknuti prošlogodišnje državne prvake u koreografiranom folkloru, ali i prvake u izvornom folkloru. Riječ je o Folklornom ansamblu „Matija Gubec“ iz Karlovca i KUD-u „Obreška“ iz Donje Obreške. Prvi navedeni počastili su nas s čak dvije koreografije i to one Korduna i Prigorja. Publika nije krila svoje oduševljenje njihovom izvedbom koja je opravdala dodijeljenu im titulu. KUD „Obreška“ izveo je koreografiju profesorice Valentine Šepak Molnar i njome predočio običaje svoga kraja.

Uz spomenute nastupili su još i KUD „Kralus“ iz Stupnika, KUD „Marof“ iz Novog Marofa, KUD „Ljudevit Gaj“ Mače, HKUD „Radost“ Sela, KUD „Preslica“ iz Pešćenice, Češka beseda, HKUD „Pigurec“ iz Markuševca, FA“Turopolje“ iz Velike Gorice. Nitko od njih nije krio svoje oduševljenje organizacijom i sisačkom publikom koja je pljeskom popratila svaku njihovu izvedbu. Ansambl je iznimno sretan i zahvalan na velikoj potpori brojnih sponzora, Goranovaca i članova njihovih obitelji što su nam bili velika podrška u vrlo složenoj organizaciji. Naime, Sisački lipanjski susreti tradicionalno su se održavali u atriju utvrde Stari grad kako bismo susrete smjestili u povijesni ambijent i naše goste upoznali s njime. Međutim, ove se godine pojavila ideja o njihovom premještanju u srce grada kako bismo ovu manifestaciju još više približili našim sugrađanima, kako bi naš grad zajedno s nama disao folklor i iznimno smo sretni što smo u tome uspjeli. Policijske procjene ističu kako je Lipanjske susrete pratilo oko 2000 ljudi što predstavlja izniman uspjeh i odličan je pokazatelj da su naši sugrađani itekako ljubitelji ovakvih manifestacija pa će se Ansambl pobrinuti da ih bude još više.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak na ovim se Sisačkim lipanjskim susretima predstavio koreografijom Imala sam puža muža koreografa Želimira Žigića te autora glazbe Ivice Kovačića u izvedbi dječje folklorne i tamburaške sekcije. Dječja tamburaška sekcija uz to izvela je i intermezzo Bačka zora. Folklorna A sekcija izvela je koreografiju Bunjevca, Ja cura ti divojka, koreografa Nenada Malića. Publika nije krila svoje oduševljenje ovom koreografijom, ujednačenošću vrlo usložnjenih koraka i ljepotom nošnji. Naši su folkloraši još jednom pokazali koliko su talentirani i da im je samo nebo granica s obzirom na brzinu usvajanja koreografija.

Na krilima velikoga uspjeha ovogodišnjih Sisačkih lipanjskih susreta, Ansambl već sada kreće s organizacijom novih i već smo pripremili brojne senzacije koje će našu publiku apsolutno ostaviti bez daha. Zahvalu treba opet uputiti našim nekadašnjim Goranovcima koji nikada nisu iz sebe istisnuli Goranovski duh i koji nam šalju podršku iz različitih dijelova svijeta. Punog srca krećemo dalje i počinjemo odbrojavati dane do lipnja 2020.

U periodu od 23. svibnja do 26. svibnja dječja folklorna i tamburaška sekcija boravile su u Splitu gdje su sudjelovale na Kulturno-umjetničkim igrama mladih. U prekrasnom splitskom ambijentu oduševili su izvedbom posavskih plesova koreografa i voditelja Želimira Žigića. Djeca nisu oduševila samo plesačkim umijećem, već i svojom pristojnošću. Osim Splita djeca su posjetila Trogir i Klis gdje su također lijepo zapjevali. Ansambl je zahvalan sponzorima INA d.d., HEP-u i Autoprometu koji su omogućili realizaciju ovog putovanja. Jednako tako velika zahvala ide voditeljima Želimiru Žigiću i Alenu Kalmanu te roditeljima koji su kao i uvijek bili velika podrška.

Vokalna i tamburaška sekcija Folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić" Sisak jučer su u prepunoj Dvorani Miroslava Miletića u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku održali jedan gotovo čaroban koncert. Bila je to prilika proslave rođendana pjesnika po kojemu Goranovci nose svoje zvučno i ponosno ime, ali i promocija nosača zvuka snimljenoga u mjesecu prosincu. Publika se tijekom koncerta mogla prošetati različitim krajevima Lijepe Naše te se uvjeriti u raskošnost vokala i tonova. Valja zahvaliti Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku što nam je omogućila realizaciju ovoga projekta. Veliko hvala i našim sponzorima, Gradu Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradskim tržnicama, Eurohercu i INI Rafineriji.

Hvala našoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i dožupanu Ivanu Celjaku što su svojim dolaskom uveličali koncert. Goranovci veliku zahvalnost iskazuju i svojoj voditeljici, profesorici Ivi Mihelić što ih je upoznala s najljepšom dimenzijom glazbe te na taj način omogućila ovako harmonične izvedbe. Hvala našoj vjernoj publici što nas redovito prati i podržava na našim koncertima.

Mobirise
ADRESA /ADDRESS

FA Ivan Goran Kovačić Sisak
Augusta Cesarca 2A
44000 Sisak, Croatia

KONTAKT / CONTACT

Email: faigkovacicsisak@gmail.com
Phone: 091/ 529-7037

OIB: 84803233644
IBAN: HR3624070001100322494
OTP banka